tiistai 9. marraskuuta 2010

Todistuksia Jeesuksen ylösnousemuksesta

Jeesuksen ylösnousemus on yksi kristittyjen uskon tärkeimmistä asioista. Mikäli ylösnousemusta ei olisi tapahtunut, toivo olisi menetetty. Asiasta on kuitenkin lukuisia todistuksia, ja haluan nyt jakaa joitain niistä.

Silminnäkijät ovat kuvanneet tapahtumat yksityiskohtaisesti neljään evankeliumiin Raamatussa. Silminnäkijöiden todistus on äärimmäisen luotettava. Niiden luotettavuutta lisää se, että kirjoittajia on neljä. Tärkeimpänä syynä on kuitenkin se, että ne ovat kirjoitettu Raamattuun, joka on Jumalan Hengen inspiroimaa tekstiä. Lisäksi Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta on löytynyt myös useita muita historiallisia tekstejä. Voidaan sanoa, että Jeesuksen ylösnousemus on historiallinen fakta.

Jeesus ilmestyi kuolemansa ja ylösnousemuksen jälkeen ihmisille. Muun muassa opetuslapsille, Paavalille ja yhdellä kertaa jopa yli 500:lle henkilölle. 1.kor. 15:3-8. Kyse tuskin oli mistään hallusinaatiosta tai muusta harhasta, sillä niin valtava määrä ihmisiä todisti nähneensä Jeesuksen ylösnousseena. Lisäksi Jeesus vielä tänä päivänä ilmestyy joillekin henkilöille esimerkiksi unissa ja näyissä. Moni entinen muslimi todistaa nähneensä Jeesuksen, jonka jälkeen heistä on monesti tullut kristittyjä ja täten myös Jumalan lapsia.

Jeesuksen hauta oli tyhjä, eikä ruumista ole löydetty. Kukaan ei voinut varastaa ruumista, sillä sitä oli vartioimassa raskaasti aseistettuja roomalaissotilaita. Lisäksi ruumiin varastaminen olisi ollut täysin järjetöntä, sillä jos joku olisi yrittänyt varastaa ruumista, hänelle olisi langetettu ankara rangaistus roomalaisten toimesta. Ruumista on aikojen saatossa varmasti kyllä etsitty kissojen ja koirien kanssa, mutta turhaan.

Opetuslapsissa tapahtui valtava muutos Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen. Opetuslapset olivat välillä melkoisia pelkureita ennen Jeesuksen ristintyötä. Ei paljoa ennen Jeesuksen kuolemaa Pietari sanoi Jeesukselle: "Vaikka muut luopuisivat sinusta, minä en." Jeesus vastasi: "Totisesti: tänään tänä yönä, ennen kuin kukko kahdesti laulaa, sinä kolmesti kiellät minut." Ja niin tapahtui kuin Jeesus oli sanonut. Pietari kuitenkin muuttui valtavasti, ja hänestä tuli rohkea Jeesukseen uskova. Suurin osa apostoleista jopa kuoli uskonsa tähden. Tuskin he olisivat olleet valmiina menemään kuolemaan, elleivät olisi oikeasti uskoneet, että Jeesus on noussut kuolleista. Kristityt eivät elä vain tätä aikaa varten vaan ennen kaikkea kuolemamme jälkeistä elämää varten. Uskon päämäärä on sielun pelastus.

Jeesus oli itse luvannut useita kertoja nousta kolmantena päivänä kuolleista. Esimerkiksi Matt.16:21 "Siitä lähtien Jeesus alkoi ilmoittaa opetuslapsilleen, että hänen piti menemän Jerusalemiin ja kärsimän paljon vanhimmilta ja ylipapeilta ja kirjanoppineilta ja tuleman tapetuksi ja kolmantena päivänä nouseman ylös." Matt.20:19 "-- ja antavat hänet pakanoille pilkattavaksi ja ruoskittavaksi ja ristiinnaulittavaksi, ja kolmantena päivänä hän on nouseva ylös." Tuskin kukaan tavallinen ihminen tuollaista puhuisi. Kaikki ainakin luulisivat hänen olevat täysin järjiltään. Opetuslapsetkin ihmettelivät, että mitä tuo mies oikein puhuu. Jeesus piti kuitenkin lupauksensa ja nousi kolmantena päivänä kuolleista.

Ylösnousseella Jeesuksella on nykypäivänäkin valtava vaikutus ihmisiin. Monet uskovat kertovat kohdanneensa Jeesuksen, jolloin heidän elämänsä on muuttunut täysin. Itsekin voin hyvällä omallatunnolla sanoa, että usko Jeesukseen on elämäni paras ja tärkein asia. Jokainen uskova ihminen on todistus Jumalan voimasta ja Jeesuksen ylösnousemuksesta. Tuossa on linkki sivulle, jossa on paljon uskovien ihmisten todistuksia omasta elämästä. Kukaan tuskin voi sanoa, että Jumalaa ei ole olemassa kun on kuullut nuita todistuksia. http://sites.google.com/site/todistajat/

Lisää todistuksia ylösnousemuksesta löytyy varmasti, mutta tässä oli ainakin joitain, mitä minä pystyn vajavaisella tietämykselläni jakamaan. Mielestäni ei löydy mitään syytä olla uskomatta siihen, että Jeesus on noussut kuolleista. Voit rukoilla, että Jeesus tulisi elämääsi ja saat lähteä seuraamaan häntä koko sydämestäsi. Ilm.3:20"Katso, minä seison ovella ja kolkutan; jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, niin minä käyn hänen tykönsä sisälle ja aterioitsen hänen kanssaan, ja hän minun kanssani."

Jeesus elää tänäkin päivänä, ja hän on voittanut kuoleman!

15 kommenttia:

  1. Silminnäkijät ovat kuvanneet tapahtumat yksityiskohtaisesti neljään evankeliumiin Raamatussa. Silminnäkijöiden todistus on äärimmäisen luotettava.

    Wikipedian ( http://en.wikipedia.org/wiki/Gospels#Dating ) mukaan evankeliumit on kirjoitettu 50-100 vuotta väitettyjen tapahtumien jälkeen. Puhe kirjoittajista silminnäkijöinä on lööperiä.

    VastaaPoista
  2. Tuolla wikipediassa on ilmeisesti tuttuun tapaan virheellistä tietoa.

    Apostolien teot loppuvat ikään kuin kesken. Se loppuu siihen, kun Paavali jäi Roomaan. Apostolien teoissa ei kuitenkaan kerrota mitään Paavalin teloittamisesta, joten se on todennäköisesti kirjoitettu ennen Paavalin kuolemaan eli viimeistään vuonna 62. Apostolien teot on toinen osa Luukkaan kirjoitusprojektista, jossa ensimmäinen osa oli Luukkaan evankeliumi. Tämä tarkoittaa sitä, että Luukkaan evankeliumi kirjoitettiin ennen vuotta 62. Luukkaan evankeliumiin on sisällytetty joitain otteita Markuksen evankeliumista, joten Markus kirjoitti jopa Luukasta aiemmin. Markuksen evankeliumi on siis kirjoitettu 60-luvun alussa tai 50-luvulla. Jeesus kuoli noin vuonna 30, joten tapahtumista kirjoitushetkeen on maksimissaan 30 vuotta.

    Väli tapahtumien ja kirjoittamishetken välillä on tuolle ajalle suhteutettuna äärimmäisen pieni. Otetaan vertailukohdaksi esimerkiksi Aleksanteri Suuren kaksi varhaisinta elämäkertaa. Ne laadittiin yli 400 vuotta Aleksanterin kuoleman jälkeen, ja kuitenkin historiantutkijat pitävät niitä yleisesti luotettavina.

    Tämä historiallisen tutkimuksen antama vahvistus on kuitenkin vain yksi lukuisista todistuksista, joka vahvistaa uskoa Jeesukseen. Se on valtavaa, kun saa elää niissä Jumalan edeltävalmistamissa poluissa niin joka päivä tajuaa uudestaan, että on se Jumala kyllä ihmeellisen hyvä. Välillä sattuu niin uskomattomia johdatuksia, jotka vahvistaa entisestään sitä uskoa että Jumala haluaa meille vain parasta.

    VastaaPoista
  3. Tuolla wikipediassa on ilmeisesti tuttuun tapaan virheellistä tietoa.

    Pysyt aiemmassa terminologiassasi ts. että Matteus, Markus, Luukas ja Johannes ovat silminnäkijöitä ? Eli ovat olleet paikan päällä todistamassa siitä, mistä kertovat ?

    VastaaPoista
  4. Kyllä he ovat olleet silminnäkijöitä, mutta eivät he luultavasti kaikkea siitä ole paikan päällä olleet itse todistamassa.

    Johannes oli yksi Jeesuksen läheisimmistä opetuslapsista. Matteus myös yksi kahdetatoista opetuslapsesta. Luukas tunnetaan Paavalin "lempilääkärinä", ja Markus oli Pietarin läheinen ystävä.

    VastaaPoista
  5. Kyllä he ovat olleet silminnäkijöitä, mutta eivät he luultavasti kaikkea siitä ole paikan päällä olleet itse todistamassa.

    Tässä saattaa äkkipoika nähdä käsitteellisen ristiriidan. Avaatko hieman ?

    Vakiintuneessa merkityksessään sana silminnäkijä tarkoittaa henkilöä, joka on itse nähnyt tapahtumat.

    VastaaPoista
  6. Evankeliuminien kirjoittajat ovat nähneet osan tapahtumista itse, osan ovat kuulleet luotettavilta tahoilta.

    VastaaPoista
  7. Silminnäkijät ovat kuvanneet tapahtumat yksityiskohtaisesti neljään evankeliumiin Raamatussa.

    Tämän voi tulkita: kirjoittajan mukaan evankeliumin tehnyt on itse nähnyt sen, mistä kertoo.

    Mutta.

    Evankeliuminien kirjoittajat ovat nähneet osan tapahtumista itse, osan ovat kuulleet luotettavilta tahoilta.

    Siis myös kuulopuheiden levittäjät lasketaan silminnäkijöiksi.

    Voisi väittää, että blogisti on harjoittanut "harhaanjohtavaa markkinointia".

    Jos sanoja käytetään poikkeavassa merkityksessä, tästä tulisi kertoa erikseen.

    VastaaPoista
  8. Anteeksi, jos olen sananvalinnoillani ilmaissut asian epäselvästi.

    Mielestäni heitä voi kutsua silminnäkijöiksi, sillä he ovat nähneet tapahtumia paikan päältä.

    Kirjoitukseni aihe ei ollut silminnäkijä-sanan käyttö kielitieteellisesti korrektissa merkityksessä vaan Jeesuksen ylösnousemus, joten eiköhän tämä turha saivartelu jo riitä.

    VastaaPoista
  9. Mielestäni heitä voi kutsua silminnäkijöiksi, sillä he ovat nähneet tapahtumia paikan päältä.

    Luukas ei ole itse nähnyt mitään. On vain vedellyt copy-pastella milloin mistäkin (esim. http://fi.wikipedia.org/wiki/Synoptinen_ongelma ).

    Samoin Markus oli kynäilijä, ei silminnäkijä.

    Yllä nimet ovat lyhenteitä. Esim. Markus tarkoittaa "häntä/heitä joiden tuotos on Evankeliumi Markuksen mukaan".

    Silminnäkijät ovat kuvanneet tapahtumat yksityiskohtaisesti neljään evankeliumiin Raamatussa. Silminnäkijöiden todistus on äärimmäisen luotettava. Niiden luotettavuutta lisää se, että kirjoittajia on neljä.

    Mistä tiedät kirjoittajien lukumäärän ?

    Entä kirjoittajien identiteetti ?

    VastaaPoista
  10. En jaksa alkaa vääntämään nyt enempää sun kanssa tästä asiasta, sillä ei tämä edisty. Eikä aihe ole muutenkaan kovin relevantti.

    Mutta hyvä neuvo, jonka voin antaa on, että lue itse Raamattua. Lue vaikka läpi mitä siellä evankeliumeissa sanotaan. Mieti sitten voisko ollakkin totta mitä niissä kerrotaan, ja onko oikeesti Jeesus noussut kuolleista.

    Kun itse aikoinaan kiinnostuin uskonasioista, aloin lukemaan Raamattua. Luin nöyrällä mielellä, ja halusin tietää onko Jumalaa olemassa. Tajusin, että se asia mitä siellä lukee pitää oikeesti paikkaansa. Jumala alkoi vetään mua puoleensa. Jumala puhuttelee ihmisille monesti Raamatun kautta.

    VastaaPoista
  11. meika ainaki uskoo jumalaan ilman satukirjaaki /o/

    VastaaPoista
  12. En jaksa alkaa vääntämään nyt enempää sun kanssa tästä asiasta, sillä ei tämä edisty.

    Blogissasi olet mylvinyt varmanuottista tekstiä. Voisi ajatella, ettei sinun tarvitsisi "vääntää" vaan loogisesti kestävät vastaukset jonkun juntin tyhmiin kysymyksiin tulisivat kuin apteekin hyllyltä.

    Vakaumuksesihan perustuu huolelliseen harkintaan ?

    Eikä aihe ole muutenkaan kovin relevantti.

    Evankeliumit ovat ainoat raamatun kirjat, joissa käsitellään Jeesusta. Jos evankeliumin totuusarvo on kyseenalainen, myös väitetty Jeesus on satua. Ja ilman Jeesusta ei ole kristinuskoa vaan kyseessä on jokin juutalaisuuden muoto.

    Tässä mielessä teoriat evankeliumeista ja silminnäkijöistä voi ajatella joillekin relevanteiksi.

    Mutta hyvä neuvo, jonka voin antaa on, että lue itse Raamattua.

    Minäkin annan neuvon.

    Kun taaplaa aamun Kalevaa, eteen voi tulla artikkeli vaikkapa talouspolitiikasta. Toimittaja analysoi tilannetta, pohtii eri toimenpiteitä ja esittää perusteluja ideoilleen. Lukijan järkeen teksti vaikuttaa uskottavalta ja äkkinäinen ottaakin kaiken todesta.

    Mutta tämä on virhe. Oikein olisi tutustua myös vastakkaiseen näkemykseen ja muodostaa mielipide vasta argumentit punnittuaan. Tällä metodilla usein paljastuu, että lehtimiesten kirjoitelmat ovat naurettavia.

    Sen sijaan, että nojautuisit pelkästään raamattuun, voisit tutustua myös sille vastakkaisiin teksteihin.

    VastaaPoista
  13. Raamattu on Jumalan Sanaa, eikä se siitä ihmisen epäuskolla muuksi muutu.

    Neljä evankeliumia siksi, että niissä kuvataan Kristuksen neljää erilaista tehtävää: Matteuksessa kuninkaana, Markuksessa palvelijana, Luukkaassa Ihmisen Poikana ja Johanneksessa Jumalan Poikana.

    Kaikissa neljässä on paljon yhteistä: kukin niistä esittää Kristuksen maanpäällistä toimintaa, kuolemaa ja ylösnousemusta, hänen opetuksiaan ja ihmetekojaan.

    Missään evankeliumeissa ei ole Jeesuksen elämän historia kokonaisuudessaan. Joh21:25 "On paljon muutakin, mitä Jeesus teki, ja jos se kohta kohdalta kirjoitettaisiin, luulen, etteivät koko maailmaan mahtuisi ne kirjat jotka pitäisi kirjoittaa".

    Ja mikä parasta: Jeesus elää edelleen :)

    VastaaPoista
  14. kuka antanut luvan sanoa raamattua jumalan sanaksi!

    VastaaPoista