maanantai 21. maaliskuuta 2011

Uudestisyntymisen ihme

Oonpa ollut taas ultimaalisen laiskana tän kirjoittelun suhteen. Mutta hyvää kannattaakin odottaa ;).

Pitemmän aikaa on ollut jo mielessä kirjoittaa jotain ajatuksia uudestisyntymisestä, joka on äärimmäisen tärkeä asia. Silti luultavasti valitettavan harva tietää, mitä on uudestisyntyminen. Lähes jokainen suomalainenkin varmasti tietää ns.jälleensyntymiseopin, joka ei kylläkään liity millään tavalla uudestisyntymiseen, mutta kuulostahan se hieman samalta. Uudestisyntymän tärkeydestä kertovat Jeesuksen sanat:"Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny uudesti ylhäältä, hän ei pääse näkemään Jumalan valtakuntaa." (Joh.3:3) Kun otamme huomioon, että Jeesus puhui Jumalan auktoriteetilla, ei tätä asiaa voida todellakaan ohittaa.

Jos et ole ennen kuullut uudestisyntymisestä ihmettelet varmasti, mitä sillä tarkoitetaan. Niin ihmetteli myös eräs fariseus nimeltä Nikodemus 2000 vuotta sitten. Hän kysyi Jeesukselta täsmennystä:"Miten joku voisi vanhana syntyä? Miten joku voisi mennä takaisin äitinsä kohtuun ja syntyä toisen kerran?" Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny vedestä ja Hengestä, hän ei pääse Jumalan valtakuntaan. Mikä on syntynyt lihasta, on lihaa, mikä on syntynyt Hengestä, on henkeä." (Joh.3:4-6)

Jeesus sanoo siis selkeästi, että ihmisen tulee syntyä kahdesti. Ensimmäinen syntymä "vedestä" on ihmisen luonnollinen syntymä. Jokaisella ihmisellä on äiti, joka on synnyttänyt lapsensa. Uudestisyntyminen tapahtuu Jeesuksen mukaan Jumalan Pyhän Hengen voimasta ihmisen tullessa uskoon. Eli kun ihminen sanoo Jumalan kutsuun "kyllä, tule mun elämään". Jumala ei pakota ketään uskoon, mutta jos ihminen antaa Jumalalle mahdollisuuden tulla elämäänsä, Hän kyllä tulee. Uskoontulon hetkellä ihminen siis syntyy uudesti ylhäältä. Jumalan valtakunnasta puhuttaessa tarkoitetaan tässä raamatunkohdassa taivasta. Uudestisyntymän jälkeen ihminen ei ole siis enää matkalla kadotukseen ikuiseen eroon Jumalasta vaan taivaaseen, jossa Jumala on ihmisten keskellä.

Ennen uudestisyntymää ihminen on hengellisesti kuollut, erossa Jumalassa synnin tähden. Uudestisyntymässä Pyhä Henki uudistaa ihmisen. Ihminen saa syntinsä anteeksi Jumalalta, ja Jumalan Pyhä Henki tulee ihmisen sydämeen. Se tyhjyys, mikä ihmisillä on sydämissään ilman Jumalaa, täyttyy uudestisyntymän hetkellä. Ihmisestä tulee Jumalan lapsi. Samoin kuin juuri syntynyt vauva on hänen synnyttäneen äitinsä lapsi.

Yritän kuvailla jollain tapaa, millainen muutos ihmisesssä tapahtuu uudestisyntyessä. Uudestisyntymän kokemus on eri ihmisille erilainen, sillä olemmehan erilaisia yksilöitä. Yleensä ihmiset kertovat, että sydämen täyttää ilo ja valtava rauha. Joka tapauksessa ihmisen tullessa uskoon hänen elämänsä muuttuu totaalisesti. Uudestisyntymässä henkilö, joka on ennen kapinoinut Jumalaa vastaan, vastaanottaakin Jumalan armon. Ihminen ei enää elä vain itselleen vaan Jumalalle. Ihminen antaa Jeesuksen päättää elämästään, sillä hän tietää parhaiten, mitä me kaipaamme. Jeesus täyttää sydämemme tarpeet. Jotkut vanhat asiat jäävät elämästä kokonaan pois, ja tilalle tulee Jumalan antama yltäkylläinen elämä. Uskoontulosta eteenpäin voi alkaa elämään sitä elämää, jota varten Luojamme on meidät luonut.

Kun itse olin juuri tullut uskoon totesin äidilleni, että olo on kuin uudestisyntyneellä, vaikka en ollut koskaan kuullutkaan uudestisyntymisestä, mistä Jeesus puhui. Sen muutoksen todellakin huomasi, mikä sisäisessä maailmassani oli tapahtunut, kun avasin ovet Jeesukselle. Näin koko maailman aivan uusin silmin, ja ihmettelin että miksi en ole aiemmin tajunnut näitä asioita. Teki mieli kertoa muillekkin, että Jeesus on oikeesti olemassa. Vasta uskoontulleet ihmiset ovat monesti todella innokkaita kertomaan Jeesuksesta kaikkialla missä kulkevatkaan. Valtava muutos, joka heidän elämässään on tapahtunut, on tuoreena mielessä. Toivon mukaan tuo "ensirakkaus" Jumalaan säilyy koko elämän loppuun asti. Virheitä ja epäonnistumisia tulee kyllä, mutta virheistä oppii. Vaikka itse olenkin vajavainen ihminen saan luottaa elämäni suuren ja voimallisen Jumalan käsiin, joka varmasti pitää minusta huolen.

7 kommenttia:

  1. Jumala ei pakota ketään uskoon, mutta jos ihminen antaa Jumalalle mahdollisuuden tulla elämäänsä, Hän kyllä tulee.

    Ei pakota, mutta jos ei suostu, joutuu iankaikkiseen kadotukseen ?

    VastaaPoista
  2. Jumala on antanut ihmisille vapaan tahdon. Ihminen on kuitenkin Jumalan varoituksista huolimatta tehnyt syntiä, ja tarvitsee syntien anteeksiantamusta. Vain Jeesuksen veri voi puhdistaa ihmisen synnistä. Raamattuhan sen ilmoittaa, että Jeesus on ainoa tie taivaaseen.

    Jo paratiisissa Aatami ja Eeva saivat valita hyvän ja pahan väliltä. Jumala kertoi heille, mitkä ovat seuraukset molemmilla valinnoilla. Valitsivatko he Jumalan tahdon mukaan? Mitkä olivat seuraukset? Miten ihmiset valitsevat nykypäivänä ja mitkä seurakset niillä on?

    Valitettavaa on, että suurin osa ei lähde kulkemaan sitä Jeesustietä. Niinhän se Jeesuskin sanoi: "Menkää ahtaasta portista sisälle. Sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monta on, jotka siitä sisälle menevät; mutta se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään, ja harvat ovat ne, jotka sen löytävät." (Matt.7:13-14)

    VastaaPoista
  3. Raamattuhan sen ilmoittaa, että Jeesus on ainoa tie taivaaseen.

    Raamattu ei ole (tässäkään) asiassa erityisen yksiselitteinen. Riippuen siitä, mitkä tekstin kohdat otetaan vakavasti, voidaan muodostaa ainakin seuraavat käsitykset.
    1. Kaikki pääsevät taivaaseen
    2. Jeesukseen uskovat pääsevät taivaaseen ja vain he.
    3. Taivaaseen tai helvettiin joutuminen on Jumalan mielivaltainen ratkaisu. Ihminen voi "parantaa oddseja" joillakin tempuin, mutta mitään varmuutta hän ei voi saada.

    VastaaPoista
  4. Tässäpä olisi varsin kuuluisa Annin tarina, noin vain esimerkkinä mainitakseni uskonnon tavasta käsitellä asioita, kaikki asioita:
    http://www.youtube.com/watch?v=JfPjTvTx5-U
    uskoo sitten noita juttuja tai ei.

    Itselläni heräsi epäilyskin uskonasioihin varsin myöhään. Jälkikäteen olen havainnut monilla lukioaikaisilla kavereillani olleen ajatusta jo lukiossa ja joillakin jo keskikoulussa. Rippikoulun kävin Raudaskylän Kristillisellä Opistolla. Jonkinlaista ajattelua oli rippikoulu minussa aiheuttanut. Raudaskylän kylässä oli tuohon aikaan urheilukenttä ja siinä 300 metrin juoksurata. Erään kärsämäkisen pojan kanssa mieleemme juolahti kokeilla aikaa "tonnilla". Mutta sitten sanoin hänelle, että kysyn leirin diakonin mielipidettä. Kysyin diakonilta, että onko se syntiä, jos minä suunnistan tai jos erään kärsämäkisen pojan kanssa käymme illalla juoksemassa tonnin urheilukentällä. Diakoni vastasi silmää räpäyttämättä, että kyllä se on syntiä. Kerroin kärsämäkiselle pojalle diakonin mielipiteen, mutta saman tien menimme juoksemaan tonnin. Pari kertaa kävin myös suunnistuskilpailuissa rippikoululeirin aikana tuntematta synnintuskia.

    VastaaPoista
  5. Eivät toki kaikki pääse taivaaseen. Miksi Jeesus sitten olisi kärsinyt ja kuollut syntiemme puolesta, jos näin olisi? Raamattu puhuu helvetistä ja taivaasta. Jeesus kuoli juuri siksi, että vapaasta tahdostamme saamme valita haluammeko ottaa armon vastaan vai pidämmekö sitä halpana. Ristintyö on kallisarvoinen asia koko ihmiskunnalle.

    "Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, ettei yksikään, joka häneen uskoo hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä." Joh 3:16

    VastaaPoista
  6. Teheraniin saapunut voi kääntyä muslimiksi tai sitten katkaistaan kaula.

    Valintaa tehtäessä tahto on vapaa Roopen ja Eikun tarkoittamassa mielessä.

    VastaaPoista
  7. Näin se vaan menee. Hyvä Roope. Jatka samaan malliin.

    VastaaPoista